Для чого нашому організму потрібен магній?

03.05.2024 29.05.2024
66
Переглядів: 66

Зміст:

Магній – один із найважливіших макроелементів, який відіграє ключову роль у величезній кількості біохімічних процесів, що відбуваються в організмі людини. Чим небезпечний дефіцит магнію для здоров’я і якою є добова норма споживання цього мінералу? Які є джерела постачання магнію та які комплекси із цим мінералом варто придбати?

Магній активний, 40 таблеток, Еліт-фарм

Основні функції магнію в організмі

У тканинах тіла людині міститься не більше, ніж 25 г магнію, що входить до складу різних хімічних сполук. Чим корисний магній і для чого він потрібний? Аби зрозуміти важливість цього елементу, варто сказати, що він необхідний для 80 % біохімічних процесів, що відбуваються в людському організмі. Завдяки високій хімічній активності, він вступає в реакцію з різними речовинами, утворюючи різні типи сполук:

  • оксид магнію – сполука з киснем, якій характерний високий вміст мінералу;
  • магнію малат – сполука, яка утворюється внаслідок взаємодії з яблучною кислотою, що швидко засвоюється в організмі;
  • магнію цитрат – сполука, що є результатом реакції з лимонною кислотою, що відрізняється високими темпами засвоєння;
  • магнію хелат і магнію аспартат – поєднання магнію з амінокислотами.

В організмі людини найбільший вміст магнію сконцентровано, переважно, у кістковій тканині, а також – у м’язах і крові. Але для чого потрібен магній?

  • Магній є надзвичайно важливим для здоров’я серця. Він допомагає регулювати серцевий ритм, підтримує нормальний тиск, запобігає утворенню тромбів.
  • Магній є одним із надзвичайно важливих елементів, що забезпечують нормальне функціонування нервової системи. Він сприяє зниженню стресу та нервового збудження, знімає підвищену тривожність і допомагає налагодити сон.
  • Цей мінерал регулює процеси скорочення м’язів і бере участь у передачі нервових імпульсів, забезпечує профілактику м’язових судом та спазмів.
  • Магній має важливе значення для збереження кісток, забезпечує оновлення кісткової тканини та запобігає розвитку остеопорозу.
  • Мінерал бере участь в обміні глюкози, допомагає запобігти розвитку цукрового діабету, сприяє стабілізації рівня цукру в крові.
  • Магній – важливий елемент, що має велике значення для енергетичного метаболізму, для забезпечення перебігу процесів перетворення вуглеводів, жирів і білків на енергію, яка необхідна для життєдіяльності організму.

Окрім, цього, магній має важливе значення для підтримання імунного захисту та загального тонусу організму.

Значення магнію для здоров’я

Магній – це мінерал, що надзвичайно важливий для здоров’я, незалежно від статі та віку. Проте, значення його для жінок і чоловіків, дітей і дорослих, має свої особливості. Отже, варто докладніше дізнатися про користь магнію для жінок і чоловіків, та його вплив на дитячий організм.

Користь магнію для жінок

Дослідження вчених довели, що магній є надзвичайно важливим для жіночого здоров’я на всіх етапах життя. За умов регулярного надходження цього макроелементу, у жінки значною мірою підвищуються шанси уникнути низки захворювань, характерних та особливо небезпечних для представниць прекрасної статі. Ми вже зазначили вище, що він має велике значення для ефективної профілактики:

  • погіршення стану в кістковій тканині й остеопорозу;
  • нервових розладів, стресів, тривожності;
  • проблем із серцем і судинами, гіпертонічної хвороби, аритмії та атеросклерозу, ризик яких зростає в період менопаузи;
  • порушень процесів метаболізму глюкози та розвитку цукрового діабету.

Проте, особливого значення достатнє споживання магнію набуває для жінок, що відчувають негативні симптоми, пов’язані з менструацією та в період менопаузи. Доведено, що на ПМС страждає майже 85 % жінок. Серед найбільш характерних симптомів – дратівливість, перепади емоційного стану, здуття живота, больові відчуття в молочних залозах, а також – головний біль. Дослідження довели, що вживання комплексів із магнієм допомагає значно полегшити ці симптоми.

Кальцій+Магній+D3, 120 капсул, Country Life

Магній, що входить до складу вітамінно-мінеральних комплексів, має такі властивості:

  • запобігає затримці води;
  • зменшує больові відчуття в грудях;
  • сприяє покращенню настрою та когнітивних функцій.

Окрім цього, магній, що регулює процес транспорту іонів кальцію, зменшує тяжкість і тривалість менструальних спазмів. Безумовно, цей мінерал – незамінна допомога для жінок у період менопаузи. У цей період життя в жінки суттєво зменшується рівень естрогену, що спричиняє припливи жару, може стати причиною різких змін настрою та порушення сну. Магній допомагає регулювати процес синтезу гормонів і сприяє полегшенню цих симптомів.

Важливо пам’ятати, брак магнію в жінки легко компенсувати корегуванням раціону та, за необхідності, вживанням харчових добавок із підвищеним вмістом магнію. Проте, купувати такі препарати краще після консультації з лікарем, який допоможе підібрати оптимальне дозування, залежно від віку пацієнтки та стану її здоров’я.

Магній і здоров’я чоловіків

А для чого пити магній чоловікам та чи варто це робити? Користь магнію для чоловіків важко переоцінити. У чоловічому організмі магній, окрім загальних, має й особливі функції. Як і в жінок, він захищає серце та судини, бореться зі стресами та регулює функції нервової системи. Крім цього, магній в організмі чоловіка:

  • сприяє швидкому набору м’язової маси, що є актуальним для атлетів;
  • стимулює засвоєння вітаміну D і синтез тестостерону;
  • допомагає зберегти високе лібідо та потенцію в зрілому віці.

Не будемо забувати, що саме чоловіки мають підвищену схильність до серцево-судинних захворювань, а інфаркт міокарда декілька десятків років вважався майже виключно чоловічою проблемою.

Сучасний, надзвичайно високий темп життя змушує багатьох чоловіків перетворюватися на справжніх трудоголіків, а тренд на екстремальні різновиди спорту – створювати для організму надзвичайно високі емоційно-психологічні та фізичні навантаження. За таких умов, надзвичайно важливо споживати в достатній кількості продукти з високим вмістом магнію та, якщо потрібно, своєчасно приймати якісні харчові добавки із цим мінералом.

Вплив магнію на організм дітей

Підтримання балансу магнію надзвичайно важливе в дитячому та підлітковому віці. Для чого потрібен магній дітям і підліткам? Нервова система дитини особлива вразлива, оскільки перебуває в стані формування. Діти більшою мірою схильні до стресів і більш емоційні, ніж дорослі. Де б вони не були – у дитячому садочку, у школі або вдома, вони швидко пізнають довкілля, змушені запам’ятовувати й обробляти величезний обсяг інформації. Тож нестача магнію в дитини досить швидко проявить себе проблемами в навчанні та здатністю до адаптації в дитячому колективі.

  • Необхідність звикати до дитячого колективу – надзвичайно сильний стресовий чинник для малюка, а дисбаланс корисних елементів, зокрема, магнію, може стати причиною росту тривожності, погіршення сну.
  • Для дітей шкільного віку дисбаланс магнію призводить до проблем, як у засвоєнні нового матеріалу, так і під час виконання тестових і перевіркових робіт – з причини підвищеного рівня стресу, що перешкоджає концентрації уваги на виконанні завдання.

Важливо також пам’ятати, що магній регулює процеси розвитку органів і систем організму, він надзвичайно важливий для здоров’я опорно-рухового апарату.

Дефіцит магнію та його наслідки

Попри те, що магній належить до числа найбільш поширених на землі хімічних елементів та, у вигляді різних типів органічних сполук, входить до складу багатьох харчових продуктів, лікарі досить часто стикаються з проблемою його недостатнього надходження в організм. Чому з’явилася така тенденція? За якими симптомами можна дізнатися про дефіцит магнію в організмі?

Причини дефіциту магнію в організмі

На думку спеціалістів, у людей, що дотримуються здорового харчування, ознаки нестачі магнію трапляються не надто часто. Проте тенденція до надмірного вживання фастфуду, снеків, солодощів і газованих напоїв дається взнаки. Така "дієта" містить мало корисного. Окрім того, подібний раціон насичує організм речовинами, що перешкоджають засвоєнню магнію та пришвидшують його вимивання з організму. Дефіцит магнію в раціоні може бути пов’язаний також, з виснаженням ґрунту, на якому вирощують овочі та фрукти, а також – з низькою якістю продуктів.

Але це зовнішні чинники, що зумовлюють зниження надходження магнію. Проте ознаки дефіциту цього елементу не виключені й на фоні ідеального, різноманітного та здорового раціону. Адже засвоєнню магнію перешкоджають:

  • деякі захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • ендокринні розлади;
  • вживання діуретиків і зловживання напоями, що містять кофеїн;
  • надмірне вживання термічно оброблених, рафінованих продуктів;
  • підвищені психоемоційні, інтелектуальні та фізичні навантаження.

Важливо пам’ятати, що потреба в магнії зростає під час підвищення фізичної активності, у жінок – у період вагітності та лактації, у дітей – у періоди активного зростання.

Магнію цитрат, 60 таблеток, Solgar

Симптоми та наслідки браку магнію в організмі

Важливо пам’ятати, що дефіцит магнію може впродовж тривалого часу не проявляти себе певними симптомами, які виникають, коли ситуація наближається до критичної.
Про брак магнію можуть свідчити:

  • судоми та мимовільні посмикування ніг;
  • відчуття втоми;
  • слабкість м’язів;
  • підвищена тривожність;
  • проблеми з пам’яттю;
  • відчуття тривоги та підвищена дратівливість;
  • головні болі;
  • втрата апетиту;
  • дисменорея – біль під час менструації;
  • ускладнення вагітності;
  • підвищення артеріального тиску;
  • порушення серцевого ритму.

Для того, щоб з’ясувати, чи вистачає вам магнію в раціоні, лікарі рекомендують зробити біохімічний аналіз крові. Вміст мінералу з’ясовують, досліджуючи склад сироватки крові.

Рекомендації щодо вживання магнію

Як відновити баланс магнію в організмі? Які продукти можуть стати кращим джерелом постачання цього елементу?

Добова норма магнію

Перш ніж поспішати до найближчої аптеки за вітамінно-мінеральним комплексом із магнію або радикально міняти раціон, варто знати, скільки пити магнію вам потрібно щодня. Для дітей і дорослих доза суттєво відрізняється:

  • діти віком від 3-х до 7-ми років – 200 мг на добу;
  • для дітей молодшого шкільного віку (від 7 до 11 років) – потрібно 250 магнію мг/добу;
  • підлітки 11–14 років потребують не менше 300 мг магнію щодня;
  • юнаки та дівчата від 14 до 18 років – потребують дорослої дози магнію – 400 мг.

Така кількість магнію буде оптимальною для дорослих жінок і чоловіків. А ось для вагітних жінок і матусь у період лактації необхідно збільшити щоденне надходження магнію до рівня 450 мг.

Харчові джерела магнію

Їжа, багата на магній, є в усіх категоріях продуктів: це й овочі, і фрукти, і навіть солодощі! Додаючи до раціону той або інший продукт, варто враховувати, скільки магнію входить до його складу.

  • Гарбузове насіння – в 100 г продукту міститься понад 530 мг магнію, що навіть перевищує добову норму. Окрім цього, продукт є джерелом поліненасичених жирних кислот, заліза та клітковини.
  • Цілозерновий хліб містить до 140 мг корисного мінералу на кожні 100 г продукту. Магній буде краще засвоюватись, якщо вживати хліб із білковими продуктами.
  • Авокадо – продукт, що набуває все більшої популярності. У кожних 100 г м’якоті авокадо – майже 30 мг магнію. А також мононенасичені жири та калій, що надзвичайно важливий для судин і серця.
  • Сир Тофу – також відмінний постачальник магнію. У 100 г соєвого сиру – майже 50 мг магнію. Окрім цього, продукт містить багато білка та відмінно підходить для приготування різноманітних продуктів.
  • Темний шоколад – один із рекордсменів за вмістом магнію, адже в плитці вагою 100 г міститься половина стандартної денної норми магнію для жінок і чоловіків, а також – багато заліза й антиоксидантів. Проте такі цифри стосуються лише темних сортів продукту, що містить не менш ніж 70 % какао. Окрім цього, шоколад – це величезна кількість калорій і цукру, отже, їм не варто зловживати.

Добавки та вітаміни

Для подолання дефіциту магнію дієтологи рекомендують використовувати органічні форми солей магнію – хелат або цитрат. Сьогодні провідні фармацевтичні компанії пропонують широкий вибір вітамінно-мінеральних комплексів.

Магній В6, 30 таблеток, Doppelherz

Скільки пити магній та як його приймати? До вашої уваги – декілька загальних рекомендацій, як пити магній.

  • Магній цитрат є оптимальним вибором для вживання з метою профілактики дефіциту магнію.
  • Використання хелатних форм на основі амінокислот забезпечує швидке засвоювання, отже, їх частіше застосовують у разі підтвердженого дефіциту магнію.
  • Як ми зазначили вище, добова норма магнію для дорослих складає орієнтовно 350–450 мг/добу. Проте добову норму рекомендують поділити на декілька прийомів.
  • Коли пити магній? Чи можна приймати магній вранці? Дієтологи рекомендують перенести час вживання препаратів на другу половину дня, і краще – пити магній під час їжі. Це допоможе зменшити вірогідність побічних ефектів із боку травного тракту.
  • Вживання магнію не рекомендують поєднувати з вживанням чаю, кави, алкогольних напоїв.

В інтернет-магазині "Рідні Медтехніка" – завжди широкий вибір харчових добавок із магнієм, що доступні без рецепта, за гарною ціною. Ми пропонуємо виключно безпечну перевірену продукцію, якість якої відповідає європейським стандартам і вимогам. До вашої уваги – короткий огляд кількох популярних продуктів:

  • Магній B6 в таблетках від Doppelherz – БАД, що допоможе вам у відновленні природного балансу вітамінів груп B, фолієвої кислоти та магнію. Харчову добавку, що підходить для дорослих і підлітків від 14 років, рекомендують вживати під час підвищення фізичних навантажень, під час проходження реабілітації після тяжких травм або захворювань.
  • Кальцій+Магній+D3 в капсулах забезпечить вашому організму досягнення ідеального балансу кальцію та магнію. Вживання мінерального комплексу буде корисним для всіх компонентів опорно-рухового апарату, стане ефективною профілактикою відкладення каменів у нирках і жовчному міхурі.
  • Магній активний – зручний для прийому та доступний за ціною комплекс від українського виробника допоможе подбати про стан серцево-судинної системи та підтримати імунітет.
  • Магнезіум В6 POWERFUL – мінерально-вітамінна добавка для підвищення стресостійкості, психоемоційного стану, якості сну. Допомагає регулювати частоту серцевих скорочень та артеріальний тиск.

Магнезіум В6 POWERFUL, 1,0 г, 60 капсул, Красота та Здоров'я

Усі ці та багато інших харчових добавок можна замовити на нашому сайті з доставкою по Україні. Не забувайте проконсультуватися з лікарем і залишайтеся здоровими!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд