Хрускіт у суглобах: причини та рекомендації щодо вживання вітамінів і добавок

13.06.2024 10.07.2024
312
Переглядів: 312

Зміст:

Хрускіт у суглобах – явище, знайоме кожній здоровій людині. З яких причин виникає таке явище? Які вітаміни пити, якщо хрустять суглоби? Що приймати, щоби позбутися неприємного симптому?

Причини хрускоту в суглобах

Хрускіт у суглобах – специфічний звук, що супроводжує активні або пасивні рухи. Хрускіт може виникати у великих і дрібних суглобах. Чому хрустять суглоби? Зазвичай такий симптом посилюється під час занять спортом або з віком. Хрускіт у суглобах дорослих людей може вказувати на певні захворювання опорно-рухового апарату, що потребують консультації лікаря та лікування.

Фізіологічні причини

Від чого хрустять суглоби? Головна причина того, що хрустять кістки під час руху – зношення хрящової тканини. Навантаження на суглоб із віком посилюється, що призводить до їхнього витончення та характерних звуків. Окрім того, кожний суглоб перебуває в сумці, вкритій оболонкою з хрящової тканини та заповненій синовіальною рідиною. Іноді суглобовий механізм може заклинити. Але дізнатися самостійно, так це чи ні, неможливо. Це відбувається одноразово, без наслідків. З яких причин хрустять суглоби в здорової людини?

Ось декілька фізіологічних причин того, чому суглоби клацають:

  • утворення бульбашок газу в синовіальній рідині, що лопаються й утворюють специфічний звук;
  • брак вологи в організмі призводить до пересихання суглобової капсули та тертя в суглобі;
  • надмірні фізичні навантаження без належної підготовки провокують хруст і больові відчуття;
  • різкі повороти та рухи, під час яких зв’язки гучно торкаються кісток;
  • підвищена рухливість суглобів у віці 16-18 років. Коли завершується їхнє формування, вони стають менш рухливими – одна з причин, чому хрустять суглоби в молодому віці;
  • характерні спортсменам надмірні дози протеїну, що є причиною появи білка в синовіальній рідині та її висушуванню;
  • малорухливий спосіб життя, для якого характерний сповільнений кровообіг і накопичення білка;
  • гормональні сплески в підлітків у період формування кістково-м’язової системи.

Патологічні причини хрускоту в суглобах

На жаль, хрускіт у суглобах часто має причини, пов’язані з віковими змінами в сполучній і кістковій тканинах, а також більш і менш небезпечними захворюваннями, як-от:

  • інфекційні захворювання, що зневоднюють органи та створюють підвищений ризик інфекції в суглобовій капсулі;
  • захворювання, пов’язані із запальним процесом – артрит, бурсит, тендиніт;
  • артроз, що вражає міжсуглобові хрящі пальців руки та ноги, лікті та коліна;
  • травми, що загрожують розривом меніска й мікротріщинами;
  • відкладення солей у суглобовій сумці, що призводить до запалення та подразнення суглобових поверхонь;
  • порушення розташування зв’язок і сухожилля, що призводить до деформації хрящового каркаса;
  • дисплазія кульшових суглобів у дітей.

Отже, хрускіт у суглобах може мати різні причини, про які ви можете дізнатися докладно лише після ретельного медичного обстеження.

Як позбутися хрускоту в суглобах?

Що пити в разі хрускоту в суглобах? Що пити, якщо хрустять коліна? Як впоратися із цим явищем? Передусім важливо розуміти, що найчастіше, хруст суглобів, не пов’язаний із болем, дискомфортом і почуттям скутості, не потребує лікування та не загрожує здоров’ю. Проте якщо маєте на меті позбутися такого явища, лікарі рекомендують дотримуватися принципів правильного харчування та вживати певні вітаміни та БАДи.

Що пити від хрускоту в суглобах

До вашої уваги – перелік найважливіших для здоров’я суглобів вітамінів і мінералів, які ви можете застосувати, як біоактивні харчові добавки, що лікарі рекомендують приймати, якщо хрустять суглоби.

Вітамін D

Вітамін D має надзвичайно велике значення для здоров’я опорно-рухового апарату. Він необхідний:

  • для кращого засвоєння кальцію, який не буде затримуватися в організмі без вітаміну D;
  • для профілактики остеопорозу, зниження ризику переломів, деформації скелета.

Добова потреба вітаміну D для дітей складає 10–15 мкг, для дорослих від 15 до 20 мкг. В осіб старшого віку (від 65 років) потреба у вітаміні D підвищена.

Вітамін D надходить із харчових продуктів – жирної риби, яєчних жовтків, грибів. Окрім цього, одна з форм вітаміну D синтезується в організмі під впливом ультрафіолету. За рекомендацією лікаря можна вживати вітамін D, як одну з харчових добавок, поєднуючи її з вживанням кальцію.

Вітамін D3, 600 МО, 60 капсул, Solgar

Вітамін C

Вітамін C, або відома всім аскорбінова кислота, має ключове значення для багатьох процесів в організмі. Зокрема для синтезу колагену, що є основним структурним елементом хрящової тканини. Окрім цього, вітамін C відомий, як антиоксидант, що допомагає боротися із запальними процесами. Підліткам і дорослим потрібно в день вживати до 75 мкг аскорбінової кислоти.

Вітамін С входить до складу практично всіх овочів і фруктів, але справжніми рекордсменами можна вважати актинідію, шипшину й обліпиху. Окрім цього, вітамін входить до складу багатьох вітамінно-мінеральних комплексів для підтримання здоров’я опорно-рухового апарату.

Вітамін С-500, 30 таблеток, Красота та Здоров'я

Вітамін E

Вітамін E бере участь у багатьох процесах в організмі людини. Він допомагає підтримувати здоров’я серця, судин і нервової системи, покращує імунітет і нормалізує баланс гормонів. Окрім цього, завдяки вітаміну E, що є потужним антиоксидантом, організм активізує ресурси для боротьби із запальними процесами й уповільнює процеси старіння організму. Підвищений рівень вільних радикалів та оксидативний стрес є характерним для осіб, що страждають на артрит.

Вітамін E допомагає захистити клітини від руйнування вільними радикалами, що призводять до запалень і руйнування суглобів. Рекомендована для дорослих добова доза вітаміну Е, є в межах від 15 до 200 мг. Отримати необхідну кількість вітаміну можна з горіхів, насіння та листових зелених овочів. Окрім цього, ви завжди можете придбати вітамінні комплекси та біодобавки з вітаміном E в інтернет-магазині "Рідні Медтехніка".

Вітамін Е, 100 МО, 50 капсул, Solgar

Вітамін K

Вітамін K – необхідний для активації остеокальцину. Це білкова сполука, що допомагає залучати кальцій у кісткову тканину. Якщо організму не вистачає вітаміну K, остеокальцин залишається неактивним і не зв’язує кальцій, унаслідок чого порушується мінералізація кісток.

Вітамін К є у формах:

  • К1 – філохінон, що міститься в шпинаті, капусті, авокадо та ківі;
  • К2 – менахінон, який синтезується в організмі завдяки бактеріям кишківника та входить до складу ферментованих продуктів, курячого м’яса та твердого сиру.

Для здоров’я кісток і суглобів варто вживати достатню кількість продуктів, що містять вітаміни К1 і К2. Підліткам та дорослим щодня потрібно приблизно 120 мкг вітаміну К. Проте самостійно призначати собі препарати із цим вітаміном не варто, щоб уникнути неприємних наслідків, пов’язаних із його передозуванням.

Вітамін К2, 100 мкг, 50 капсул, Solgar

Кальцій

Кальцій – один із ключових мінеральних елементів, що забезпечує міцність кісток. Зазвичай, це перше, про що ми думаємо, коли намагаємося здогадатися, чого не вистачає організму, якщо хрустять суглоби. У поєднанні з фосфором, він формує гідроксилапатит – мінерал, що надає кісткам міцності та твердості.

Для того, щоб кістки та суглоби залишалися здоровими, лікарі рекомендують вживати більше молочних продуктів, а за необхідності – спеціалізовані біодобавки з кальцієм. Щодоби дорослій людині, яка слідкує за своїм здоров’ям, потрібно приблизно 1 000 мг кальцію.

Кальцій цитрат з вітаміном D3, 60 таблеток, Solgar

Магній

Магній є дуже важливим для регулювання процесів, що підтримують здоров’я кісток і суглобів.

  • Магній бере участь у переході вітаміну D в активну форму, що сприяє засвоєнню кальцію, отже, забезпечує мінералізацію кісток.
  • Він входить до складу кісткової тканини та впливає на її кристалічну структуру, робить кістки більш міцними, знижує вразливість до переломів.
  • Магній впливає на виділення паратиреоїдного гормону, що регулює формування та руйнування кісткової тканини.

Потреба в магнії складає 420-450 мг на добу. Якщо він погано засвоюється, необхідно приймати спеціальні біодобавки та мінеральні комплекси. Щоб збагатити свій раціон високим вмістом магнію, можна додавати до свого меню салати з морською капустою, насіння гарбуза, мигдаль.

Магній + Кальцій, 30 таблеток, Doppelherz

Глюкозамін і хондроїтин

Глюкозамін – речовина, що виконує роль каталізатора відновлювальних процесів у хрящовій тканині суглобів. Він допомагає відновленню хрящової тканини, має протизапальні властивості та сприяє виробленню синовіальної рідини, що змащує суглоби та зменшує їхнє тертя.

Хондроїтин – є структурним аналогом хрящової тканини, що активізує її оновлення, забезпечує накопичення речовин, необхідних для відтворення хрящової тканини, підтримує її еластичність і сприяє гідратації суглобного хряща.

І глюкозамін, і хондроїтин синтезуються в організмі людини. Але з віком, їхнє вироблення суттєво знижується, що призводить до розвитку артрозів, виникнення больового синдрому, обмеження руху. Тому харчові добавки із цими компонентами часто рекомендують пити, якщо хрустять суглоби.

Зазвичай добавки глюкозаміну отримують із молюсків, а хондроїтину – з хрящів акул. Біодобавки на основі цих речовин уповільнюють процес руйнування хрящової тканини, покращують функцію суглобів. Обидва компоненти можна вживати окремо або як комплексні препарати.

Глюкозамін Хондроїтин формула, 90 капсул, Country Life

Омега 3

Поліненасичені жирні кислоти Омега 3 – це загальна назва декількох жирних кислот, що не синтезуються в достатній кількості в організмі людини, однак вони є необхідними для здоров’я. Омега 3 беруть участь в обміні речовин, у ролі "будівельного матеріалу" для клітин. А ще – підтримують здоров’я суглобів, допомагають боротися з втратою кісткової маси. Крім цього, вони полегшують симптоми ревматоїдного артриту й уповільнюють процес руйнування хрящової тканини.

Головними джерелами надходження Омега 3 є жирна та напівжирна риба – скумбрія, сардина, тунець, лосось, оселедець. Окрім того, на Омега 3 багаті волоські горіхи, квасоля, цвітна капуста, соєві боби та броколі.

Омега-3 концентрат риб’ячого жиру, 60 капсул, Solgar

Колаген

Колаген – білкова сполука, що є основною частиною суглобового хряща. Він відповідає за міцність і структурну цілісність. Особливо важливий для суглобів колаген II типу, оскільки він формує волокнисту структуру, що утримує і глюкозамін, і хондроїтин.

Харчові добавки, що містять гідролізований, тобто розібраний на пептидні ланцюжки, колаген, сприяють зміцненню хрящової тканини. Під час створення власного колагену, організм використовує амінокислоти, які отримує з пептидів колагену. Отже, варто проконсультуватись із лікарем, адже часто варто приймати саме амінокислоти замість колагену.

Колаген 11000 System плюс, 30 ампул х 25 мл, Doppelherz

Корекція харчування та стилю життя

Якщо хрустять суглоби, але це не спричиняє значного фізичного дискомфорту, ви маєте можливість позбутися симптомів досить просто. Усе, що для цього потрібно – це корекція способу життя та збалансований раціон. Лікарі рекомендують зосередити увагу на таких моментах.

  • Гімнастика та заняття спортом. За умов малорухливого способу життя та сидячої роботи, варто робити прості вправи кожні півтори години, а двічі на тиждень відвідувати спортзал. Зверніть увагу: надмірні навантаження – не менш небезпечні для суглобів, ніж гіподинамія. Найбільш корисними будуть відвідування басейну, фітнес і пілатес.
  • Приділіть увагу харчуванню. Намагайтеся зменшити вживання солі, пийте більше чистої води. Відмовтеся від нікотину, обмежте вживання кави й алкогольних напоїв. За наявності надмірної ваги, подбайте про зменшення калорійності страв, уникайте жирного, смаженого та солодкого. Пам’ятайте: кожний зайвий кілограм збільшує навантаження на суглоби.
  • Подбайте про дотримання режиму, у якому буде місце і повноцінному відпочинку, і фізичній активності. Це дасть змогу нормалізувати обмін суглобної рідини й уникнути її застою. Окрім того, повноцінний відпочинок допоможе зняти м’язове напруження та навантаження на суглобові поверхні.

В інтернет-магазині "Рідні Медтехніка" ви знайдете широкий асортимент харчових добавок і мінеральних комплексів, що допоможуть покращити стан суглобів, зменшити або позбутися хрускоту, що виникає в процесі руху. Ми пропонуємо високоякісну продукцію від провідних світових виробників за демократичними цінами. Проконсультуйтесь із вашим лікарем, щоб обрати біодобавки, оптимальні для вашого віку, статі та стану здоров’я, якщо у вас хрустять суглоби. Бережіть себе та будьте здорові!

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд