Кісточки на ногах біля великого пальця (Халюс-Вальгус): причини деформації, лікування, чим небезпечно?

17.09.2024 11.10.2024
7
Переглядів: 7

Зміст:

Вас цікавить, що таке Халюс-Вальгус? Це вальгусна деформація першого пальця стопи, відома під назвою "кісточки на ногах". Є одним із найпоширеніших захворювань стопи. Деформація набутого характеру, яку спочатку сприймають виключно, як косметичний дефект, із часом починає спричиняти значний дискомфорт і біль. Розглянемо особливості діагностики та методів лікування Халюс-Вальгусу, поговоримо про способи профілактики, що допоможуть знизити ризик утворення кісточки.

Бандаж вальгусний для великого пальця стопи, лівий, Ottobock Hallux Valgus ComforT 509

Причини: від чого росте кісточка на великому пальці ноги?

Деформація великого пальця стопи найчастіше буває в жінок, хвороба поступово розвивається та посилюється. Неестетична шишка на нозі із суто косметичної проблеми згодом перетворюється на ортопедичну. А біль від кісточки на ногах розповсюджується на всю стопу. Окрім відхилення великого пальця стопи, хвороба провокує низку патологічних змін в усіх структурах стопи: сухожиллях, зв’язках, кістках і суглобах.

Причини та чинники, що провокують утворення Халюс-Вальгус:

  • травми стопи та гомілки;
  • поперечна плоскостопість;
  • вроджені деформації стопи;
  • нервово-м’язові захворювання;
  • артрити;
  • носіння некомфортного взуття – на високих підборах, з вузьким носком.

Основні симптоми вальгусної деформації стопи великого пальця:

  • "шишки" на ногах у ділянці плеснофалангових суглобів;
  • почервоніння, набряк біля основи великого пальця;
  • потовщення шкіри підошви під великим пальцем;
  • мозолі на першому та другому пальцях стоп;
  • підвищена втомлюваність ніг;
  • звичне взуття стає тісним і незручним, виникає необхідність у придбанні пари більшого розміру.

Зміни відбуваються й у задній частині стопи, що набуває нестандартної клишоногості. Через відсутність лікування вальгусних деформацій може виникнути перевантаження колін, суглобів тазу та хребта, яке здатне спричинити розвиток інших захворювань і патологій.

Діагностика вальгусної деформації стопи

Для успішного лікування та профілактики прогресування вальгусної деформації стопи великого значення набуває проведення комплексної діагностики, що допоможе визначити причини виникнення деформації та її стадію. Комплекс діагностичних заходів включає:

  • консультацію лікаря ортопеда-травматолога – візуальний огляд, обговорення з пацієнтом симптомів та історії захворювання;
  • рентгенографію стоп у трьох проєкціях – така процедура допомагає визначити стадію захворювання, виявити супутні захворювання. Дослідження проводять під навантаженням, щоб оцінити, як зміниться деформація під його впливом;
  • плантографію – така процедура дає змогу виявити наявність плоскостопості в пацієнта;
  • подоскопію – огляд підошовної частини стоп у положенні стоячи;
  • УЗД судин – якщо в лікаря є підозри на порушення кровообігу;
  • МРТ або КТ – з метою виключення інших захворювань.

Діагностичне дослідження має також включати проведення диференціальної діагностики, що дає змогу виключити симптоматично схожі захворювання – артрит, подагру або деформувальний остеопороз.

Що робити, якщо росте кісточка на нозі біля великого пальця?

Найважливіша умова ефективного консервативного лікування вальгусної деформації великого пальця та підвищення якості життя – це своєчасна консультація та комплексна діагностика, щоб обрати оптимальні лікувальні заходи. Важливо пам’ятати, що за наявності Халюс-Вальгусу, час має вирішальне значення, оскільки деформація прогресує.

Бандаж вальгусний для великого пальця стопи, правий, Ottobock Hallux Valgus Combo Comfort 510

За умови виявлення захворювання на ранній стадії, можна досягти значних успіхів за допомогою консервативних методів лікування. У рамках такого лікування можуть призначити використання спеціальних устілок і коригувальних виробів, масаж, спеціальні вправи лікувальної фізкультури.

  • Масажні техніки для виправлення великого пальця ноги мають на меті зміцнення зв’язок, найбільш ефективні для профілактики та на ранніх стадіях розвитку патології. У запущених випадках масаж не дасть помітного результату та може виявитися болісним для пацієнта.
  • Застосування бандажів і брусопротекторів призначають на початковій та середній стадії Халюс-Вальгусу. Такий метод допомагає повернути великий палець стопи в нормальне положення. Бандаж призупиняє розвиток деформації суглобів великого пальця, нормалізує тонус зв’язок і м’язів стопи, підвищує ефективність реабілітації після операції.
  • Тейпування – один із сучасних методів лікування та корекції вальгусної кістки. Воно, як інші консервативні методи лікування, має найбільший ефект на початковій стадії захворювання – допомагає знизити больові відчуття завдяки зменшенню обмеження рухливості суглоба.

Кінезіотейп REA TAPE Classic, фіолетовий

Лікування Халюс-Вальгус: як позбутися кісточки

Для лікування Халюс-Вальгус сьогодні є широкий спектр консервативних і малоінвазивних методів лікування. У разі запущених стадій деформації кісточки на ногах великого пальця найбільш ефективним буде оперативне втручання.

Лікування без операції

За наявності значного болю та дискомфорту під час консервативного лікування Халюс-Вальгус, лікар призначає:

  • носіння спеціального взуття;
  • фізіотерапевтичні процедури – електрофорез, ударно-хвильову терапію;
  • лікувальну терапію;
  • ванночки для ніг;
  • застосування нестероїдних протизапальних препаратів, спеціальних гелів і кремів.

Початкові стадії вальгусної деформації лікують, застосовуючи малоінвазивні техніки. Під час такої процедури відбувається маніпуляція з видалення наросту та корекції сухожилля, м’язів і суглобової сумки.

Індивідуальні устілки не виходячи з дому

Оперативне втручання: як видаляють кісточку?

Вальгуси II та III ступеню потребують більш травматичного втручання – коригувальної остеотомії. Лікування передбачає розпилювання кістки з метою корекції кута відхилення великого пальця. У ході операції хірурги досягають правильного позиціювання першої плеснової кістки та припинення подальшого розвитку патології.

Для правильної фіксації кісток використовують болти або спиці з титанового сплаву.

У разі руйнування суглобів проводять ендопротезування – заміну зруйнованої ділянки на імплант. Після операції та реабілітації, суглоб зберігає свої функції.

Реабілітація після операції з видалення кісточок на ногах

Упродовж місяця після операції необхідно носити спеціальне взуття (туфлі Барука), яке, завдяки особливій конструкції підошви, допомагає зняти навантаження з передньої частини стопи. Повноцінно ходити з повним навантаженням стоп, пацієнту дозволяють лише після рентгенографічного контролю, але не раніше, ніж після двох місяців після оперативного втручання. З метою профілактики рецидивів рекомендують використовувати ортопедичні устілки.

Ускладнення: чим загрожує вальгусна деформація

Корсет-іммобілізатор великого пальця ноги Variteks 510

Зазвичай люди, що страждають через те, що кісточки на ногах випирають, відкладають лікування, оскільки не знають, чим загрожує Халюс-Вальгус, що прогресує. Серед небезпечних наслідків і ризиків захворювання:

  • підвивих великого пальця, що призводить до артрозу першого плюснового суглоба, руйнування суглобного хряща й утворення кісткових екзостозів, що спричиняють постійний біль;
  • погіршення кровопостачання кісткової тканини, що призводить до остеопорозу;
  • ущільнення голівки плеснової кістки;
  • вростання нігтя;
  • функціональні порушення суглобів передплюсни.

Запалення кісточки на великому пальці ноги

Якщо виникає запалення, лікування кісточки на нозі біля великого пальця потрібно починати якомога раніше. Це допоможе обійтися без хірургічного втручання та значних ускладнень. Сучасна ортопедія пропонує різноманітні варіанти консервативного лікування, а також – застосування технік малоінвазивного втручання.

Профілактика

Знизити ризик розвитку Халюс-Вальгус пальців ніг допоможе застосування простих методів профілактики. Таким пацієнтам рекомендують:

  • правильне харчування – необхідно уникати появи надмірної ваги, забезпечити достатнє надходження вітамінів і мінералів;
  • носити зручне взуття, уникати тривалого носіння туфель та черевиків із вузьким носком і на високому підборі;
  • регулярно займатися спортом, аби зміцнити зв’язки та м’язи нижніх кінцівок.

Поширені запитання

Людей, що вже помітили перші симптоми Халюс-Вальгус ніг і планують почати лікування, найчастіше хвилюють такі питання:

За наявності характерних симптомів, необхідно звертатися до травматолога-ортопеда, який проведе діагностику та призначить курс лікування. Зволікати не варто: деформація буде прогресувати, а біль і дискомфорт посилюватимуться.

Для корекції кісточки на великому пальці рекомендують носити устілки, для виготовлення яких використовують велюр, шкіру, овечу вовну або пробку. Такі вироби мають міцний і пружний внутрішній каркас. Така конструкція необхідна для амортизації, вона допоможе надійно утримувати стопу в оптимальній позиції, а також забезпечує профілактику плоскостопості. П’ятка такої устілки мусить мати підвищену жорсткість для надійної фіксації стопи у взутті. Передня частина устілки має бути досить тонкою, щоб людина не відчувала дискомфорту під час ходьби.

Помітивши появу кісточки на нозі, подбайте про методи профілактики та своєчасно зверніться до лікаря, якщо захворювання прогресує. Слідкуйте за раціоном, займайтесь спортом та уникайте незручного взуття. Слідкуйте за своїм здоров’ям та не відкладайте лікування вальгусу пальця на майбутнє.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд