Найкращі вітаміни для дітей: рейтинг дитячих вітамінів і вітамінних комплексів ChildLife

10.02.2021 22.04.2024
10458
Переглядів: 10458

Хто яблуко на день з'їдає, у того лікар не буває. Так говорить прислів'я. Однак дефіцит вітамінів і мікроелементів не завжди вдається заповнити навіть ретельно стежачи за харчуванням дитини.

 

Наприклад, для дитини 4-8 років добова норма вітаміну А – 400 мкг, вітаміну B6 – 0,6 мг, а вітаміну С – 25 мг. Це означає, що для забезпечення організму тільки цими вітамінами малюкові, приміром, потрібно з'їдати 20 грамів моркви, 100 грамів скумбрії і 100 грамів малини щодня. І водночас не всі вітаміни засвоюються організмом у повному обсязі.

 

Відтак багато педіатрів радять батькам не тільки стежити за збалансованим харчуванням дітей, а й рекомендують давати дітям вітаміни та мінерали, а також корисні вітамінні комплекси. Але, які дитячі вітаміни найкращі? 

 

Найкращі дитячі вітаміни

 

Найкращі дитячі вітаміни: перелік важливих вітамінів і мінералів

 

Усі діти різні. Тому немає універсального набору вітамінів або найкращого вітамінно-мінерального комплексу для дітей, який кожна дитина має обов'язково приймати щодня. Зазвичай приймання окремих вітамінів і мікроелементів призначається лікарем на основі індивідуальних показників дітей.

 

Водночас є список вітамінів і мінеральних елементів, дефіцит яких дуже важливо відстежувати і поповнювати в дитячому віці. Саме ці вітаміни та мікроелементи найчастіше призначають дітям у різному дозуванні залежно від віку. Про них розповімо докладніше.

 

Вітамін А
Якщо ви не знаєте, які вітаміни купити дітям, почніть з вітаміну А. Він підтримує ріст і розвиток організму, а також відповідає за гостроту зору, ріст кісток, стійкість імунітету і здоров'я шкіри та волосся. У здоровому організмі вітамін А накопичується в печінці і може "запасатися" на 2-3 роки. Однак нестача вітаміну А призводить до погіршення зору та зниження захисних властивостей організму. У такому разі, наприклад, дитина може частіше підхоплювати застуду.

 

Вітамін В1
Органічна сполука тіамін він же вітамін В1 сприяє виробленню нейромедіатора ацетилхоліну, який відповідає за нервово-м'язову провідність. Саме він впливає на пам'ять, швидкість будь-яких реакцій, а також допомагає підтримувати роботу серця, нервової системи та травлення.

 

Вітамін В3
Він же ніацин, він же нікотинова кислота. Бере участь у метаболізмі жирів і амінокислот, стимулює шлунковий сік і ферменти, допомагає засвоювати білок із зелені, овочів і фруктів, а також синтезує гормони. Також вітамін В3 сприяє формуванню та підтримці тканин шкіри.

 

Вітамін В5
Його також називають пантотеновою кислотою. Вітамін В5 прискорює регенеративні процеси в тканинах, стимулює захисні властивості організму, а також бере участь у будові та розвитку клітин центральної нервової системи і всього організму. Що особливо важливо, вітамін застосовують у процесі лікування різних захворювань шкіри та хронічних хвороб дихальної системи. Практично не накопичується в організмі, його потрібно постійно поповнювати в необхідних обсягах залежно від статі та віку дитини.

 

Вітамін В6
Він стимулює обмін речовин у організмі, бере участь у виробництві кров'яних тілець і гемоглобіну. Нестача вітаміну В6 може супроводжуватися порушенням кровообігу, м'язовою слабкістю, ламкістю волосся і пригніченим настроєм. Практично не накопичується в організмі, його потрібно постійно поповнювати. 

 

Вітамін В7
Також відомий як біотин. Він входить до складу ферментів, які регулюють обмін вуглеводів і підтримують запас ліпідів і жирів в організмі. Вітамін В7 бере участь у синтезі колагену. Складно накопичується в організмі, як і інші вітаміни групи В. Щоб Вітамін В7 нормально засвоювався організмом, разом із ним потрібно приймати магній.

 


Вітамін В9
Найважливіший вітамін, який потрібно постійно поповнювати, адже він також не накопичується в організмі. В9 або фолієва кислота часто рекомендується лікарями для дітей, оскільки вона сприяє розвитку і підвищенню імунних властивостей організму, а також розвитку кровоносної системи. Такий вітамін особливо важливий у періоди швидкого зростання, оскільки він бере участь у безпосередньому створенні нових клітин, зокрема й кісткового мозку. Це найкращі дитячі вітаміни для зміцнення імунітету.

 

Вітамін В12
Вітамін В12 потрібен для утворення еритроцитів, розвитку нейронів і синтезу ДНК, а також для вироблення травних ферментів і транспортування поживних речовин у клітини. Він не синтезується організмом, тому важливо, щоб він потрапляв в організм разом із продуктами харчування або добавками.

 


Вітамін С
Він же L-аскорбінова кислота, сприяє зміцненню імунітету, стимулює вироблення серотоніну, колагену, тому необхідний для формування і підтримання сполучної та кісткової тканини. Вітамін С також діє як антиоксидант і сприяє перетворенню холестерину на жовчні кислоти. Також вітамін сприяє зміцненню слизової, волосся, нігтів і прискорює регенеративні процеси. Не синтезується в організмі людини і накопичується в тканинах у мінімальних обсягах.

 


Вітамін D
Які вітаміни краще приймати дітям? Швидше за все вітамін D буде в цьому списку. Він синтезується в шкірі під дією УФ-променів і сонячних променів, а також може надходити в організм разом із продуктами харчування. Вітамін відповідає за м'язовий тонус, роботу щитоподібної залози, підвищує імунітет. Особливий дефіцит цього вітаміну діти відчувають у зимовий час, коли їхнє перебування на вулиці обмежене. Вітамін D не всмоктується в кишківнику без кальцію, водночас кальцій і вітамін D посилюють дію один одного. Брак вітаміну в дітей вважається основною причиною рахіту – захворювання, для якого характерні затримка росту, м'якість і вигнутість кісткових тканин. 

Вітамін Е
Головне завдання вітаміну Е в організмі ─ захист клітинних мембран, білків, жирів і ДНК. Він вловлює вільні радикали і не дає їм поширюватися в організмі, а також вважається ефективним імуномодулятором, який зміцнює імунні властивості організму. Варто зазначити, що комплекс вітамінів А, В9, С, D, E – найкращі вітаміни для зміцнення імунітету дітей. Виробники дитячих вітамінів, наприклад ChildLife, випускають спеціальні мультивітамінні комплекси для імунітету, які обов'язково містять набір цих вітамінів.

 

Корисні мінерали для дітей

 

Кальцій
Кальцій відповідає за побудову і зміцнення кісткових тканин, згортання крові, роботу м'язових органів, нервової системи, а також за роботу серця і судин. У дитячому віці потреба в кальції дуже велика, тому що в цей період відбувається не тільки формування, а й активний розвиток і ріст кісток, м'язів, розвиток серцево-судинної системи. 

 


Калій
Калій впливає на силу м'язів і відповідає за їхнє скорочення, бере участь у нервовій провідності та сприяє нормалізації роботи серцево-судинної системи. У будь-якому віці, а тим паче в дитячому, важливо слідкувати за рівнем калію, адже в цей період організм не лише росте, а й зазнає великого навантаження (особливо м'язова, кровоносна системи).

 


Магній
Цей мікроелемент бере участь у всіх основних біохімічних процесах організму. Він підтримує роботу м'язів, нервових клітин, бере участь у синтезі білка і формуванні кісткової тканини. Разом із цим магній регулює різні обмінні процеси, активізує ферменти. Часто магній у вигляді добавок виробляють у комплексі з вітаміном В6, адже саме магній сприяє гарному засвоєнню вітаміну організмом. 

 

Цинк
Гострий дефіцит цинку в дитячому віці пов'язують із затримкою росту, порушеннями імунітету. Цинк сприяє нормальному функціонуванню клітин кишківника, імунної системи, а також як магній і кальцій задіяний у процесах росту кісток. За даними дослідження ВООЗ препарати з цинком покращують швидкість лікування респіраторних інфекцій у дітей.

 

Варто зазначити, що магній і цинк, а також кальцій часто призначають у комплексі, оскільки ці три мікроелементи в комплексі підтримують міцність і правильний розвиток кісток, зубів і нервової системи. Тому, якщо ви не знаєте, які вітаміни краще вживати дітям для росту, то це кальцій, магній, цинк.

 

Йод
Йод бере участь у синтезі тиреоїдних гормонів, які виробляє щитоподібна залоза. Зі свого боку тиреоїдні гормони впливають на ріст дитини, її настрій, беруть участь у процесах метаболізму, а також безпосередньо впливають на фізичний і розумовий розвиток. Дефіцит йоду може проявлятися у вигляді слабкості, апатії, втоми, підвищення маси тіла та набряклості, а також спричиняти випадіння волосся і сухість шкіри.

 

Залізо
Залізо бере участь у передачі кисню в тканини та м'язи. Цей елемент може накопичуватися в організмі. Однак у період швидкого зростання діти гостро потребують постійного поповнення заліза. Згідно з даними ВООЗ у світі понад 600 мільйонів дітей молодшого та шкільного віку страждають на анемію ─ захворювання, для якого характерна зменшена кількість еритроцитів у крові. У 50% випадків ця хвороба спричинена саме дефіцитом заліза. 

 


Омега 3
Це ненасичені жирні кислоти, які виконують важливе завдання в процесі формування кісток і зубів. Тому важливо, щоб дитячий організм отримував достатньо Омега 3. Саме ці жирні кислоти сприяють всмоктуванню мінеральних елементів у кишечнику, а також регулюють рівень кальцію, фосфору в крові.

 

Вітаміни для дітей: які вибрати відповідно до потреб малюка

 

Усі перераховані вище вітаміни і мінерали виконують в організмі певний набір найважливіших функцій. З огляду на це та потреби дитини педіатри призначають приймання конкретних вітамінних добавок, яких потребує дитячий організм. Далі розповімо про різні комплекси вітамінів і мінеральних елементів, які необхідні для росту, пам'яті, зміцнення імунітету.

Проте не рекомендуємо самостійно призначати дітям ті чи інші вітаміни. Важливо, щоб дитина приймала добавки лише за рекомендацією педіатра або лікаря, адже самолікування може призвести до авітамінозу та завдати шкоди здоров'ю.

Вітаміни для дітей які вибрати

 

Які вітаміни давати дитині для росту

За активний ріст кісток, м'язів і кровоносної та нервової систем відповідають:

  • Вітаміни А і В1, B3, B5.
  • Кальцій, цинк, магній, йод, залізо, омега-3.

 

Навіть за умови правильного збалансованого харчування такі мікроелементи не завжди засвоюються повною мірою, з цієї причини лікарі призначають приймати їх додатково.

 

Найкращі вітаміни для імунітету дітей

Зміцненню імунітету і підвищенню захисних властивостей організму сприяють такі вітаміни і мікроелементи:

  • Вітаміни А, В9, В12, С, D, E, С, D.
  • Цинк.

 

Наприклад, дитячі мультивітаміни та мінерали СhildLife для імунітету включають широкий набір складових: А, С, В1, В2, В3, В6, В7, В9, В12, Е, D, хром, калій, йод, кальцій магній, цинк. Такий комплекс дає змогу не тільки зміцнити імунітет, а й поліпшити самопочуття, енергійність, підтримати кров'яний тиск і захистити печінку.

 

Які вітаміни для мозку та пам'яті потрібно давати дітям

Для поліпшення роботи мозку, пам'яті, інтелектуальної діяльності рекомендують вживати мультивітамінні комплекси, які включають:

  • Вітаміни В1, В3, В6, В12, C, D, Е; 
  • Йод, залізо.

Особливо часто такі добавки призначають у періоди активного навчання (дошкільного, шкільного, а також студентам-початківцям і студентам у період сесій і складання іспитів).

 

Які вітаміни давати дітям взимку

Зимова пора в країні ─ період, коли раціон вітамінів і мінералів, що споживається разом із фруктами та овочами, доволі обмежений. Разом із цим і зменшується тривалість світлового дня, і прогулянки під сонячними променями стають короткими. Але ж сонячне світло ─ це насамперед насичення організму вітаміном D.

 

З огляду на це в зимовий період рекомендують приймати вітамінні та мінеральні комплекси, які містять:

  • Вітаміни А, групи B (особливо важливо В9), С, E, D;
  • Калій, кальцій, цинк, йод.

 

Якщо ж брати до уваги, що в зимовий період збільшується частота застудних захворювань, то взимку дітям можуть також призначати імунозміцнювальні комплекси.

 


На закінчення додамо, що потреба в тих чи інших вітамінах визначається індивідуально для кожної дитини. Зазвичай приймання вітамінів дитині призначає лікар на основі лабораторного аналізу крові на вміст вітамінів в організмі.

 


Усю інформацію в статті подано для ознайомлення. Перед прийомом вітамінних і мінеральних добавок рекомендуємо проконсультуватися з дитячим лікарем, який призначить найкращі полівітаміни для дітей, мінерали, дозування, виходячи з віку і потреб малюка. Пам'ятайте, що самолікування може завдати шкоди здоров'ю.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд