Ортопедичні устілки від плоскостопості для дітей: для чого потрібні? Як правильно вибрати і скільки носити?

16.07.2024 08.08.2024
17
Переглядів: 17

Зміст:

Плоскостопість у дітей є однією з найбільш поширених патологій опорно-рухового апарату, що веде до більш серйозних захворювань суглобів, хребта та проблем у роботі внутрішніх органів. За наявності та для профілактики плоскостопості рекомендують використовувати дитячі ортопедичні устілки, що, у комплексі з масажем і лікувальною гімнастикою, допоможуть скорегувати деформацію та зміцнити м’язи стопи.

Дитячі індивідуальні ортопедичні устілки Prostopoo (пара)

Для кого й коли потрібні дитячі ортопедичні устілки?

Стопа людини – складний біологічний механізм, головною функцією якого є амортизація під час ходьби та зниження тиску на суглоби та хребет. До складу стопи входять кістки, що зовні нагадують склепінчасті конструкції. Якщо склепіння стопи буде формуватися неправильно, у дитини може розвиватися деформація, що призведе до патологічного стану нижніх кінцівок. У малюків кісткові зчленування стопи, які не набули достатньої міцності, потребують створення оптимальних умов для правильного формування та розвитку.

З цією метою лікарі рекомендують використовувати ортопедичні устілки для дитячого взуття, що допоможуть у формуванні анатомічно правильного склепіння стопи. Устілка ортопедична для дітей має виражений супінатор – спеціальний пружний поздовжній валик, який утримує стопу в природному, анатомічно правильному положенні. А ось поперечного (метатарзального) валика в дитячих устілках немає. Це пов’язано з особливостями розвитку та формування стопи дитини.

Отже, устілки дитячі ортопедичні треба використовувати в разі:

  • вальгусного положення п’яти;
  • гіпермобільності суглобів;
  • ознак дисплазії сполучної тканини;
  • порушення м’язової функції;
  • больовому синдрому – наприклад, якщо дитина скаржиться на біль у колінах;
  • порушення постави;
  • плоскостопості.

Лікування плоскостопості супінаторами

Дитина, що страждає на плоскостопість, зазвичай, не отримує великого задоволення від фізичної активності, швидко втомлюється під час ходьби. Використання дитячих ортопедичних устілок від плоскостопості допоможе:

  • оптимально розподілити навантаження на стопу;
  • підтримати стопу малюка в анатомічно правильному положенні;
  • запобігти завалюванню ніг всередину;
  • підвищити стійкість і впевненість під час ходьби;
  • зменшити втомлюваність під час тривалої ходьби;
  • покращити кровообіг;
  • зменшити навантаження на хребет;
  • запобігти проблемам у розвитку опорно-рухового апарату, зокрема, суглобів і зв’язок.

Профілактика плоскостопості

Ортопедичні устілки-супінатори "Дитячі", Prostopoo

Будь-якій медичній проблемі краще своєчасно запобігти, ніж витрачати сили, кошти та час на її лікування. І плоскостопість – не виняток. Для реалізації цього завдання є кілька перевірених методів:

  1. Проходження регулярного обстеження в лікаря.
  2. Активні розваги, заняття фізкультурою, виконання спеціальних вправ.
  3. Використання дитячого ортопедичного взуття.
  4. Варто приділити більше уваги матеріалам і підошві взуття. Устілка та внутрішня частина дитячих черевиків має бути з безпечного матеріалу. Підошва має бути достатньо м’якою та пружною.
  5. Важливо ретельно підібрати розмір дитячого взуття.
  6. Використання спеціальних дитячих устілок проти плоскостопості.

Чи допомагають ортопедичні устілки?

Застосування якісних профілактичних устілок, завдяки яким, стопа дитини буде надійно зафіксована в правильному положенні, дає змогу:

  • уникнути неприємного больового синдрому та набряку під час ходьби та тривалого перебування у вертикальному положенні;
  • запобігти розвитку патологій опорно-рухового апарату;
  • підвищити для дитини рівень комфорту та задоволення від фізичної активності – бігу, стрибків, активних ігор на свіжому повітрі;
  • рівномірно розподілити вагу тіла на всю поверхню стопи;
  • забезпечити формування правильної постави, координації та відчуття рівноваги;
  • захистити найбільш вразливі зв’язки гомілковостопного суглоба;
  • зменшити ризик травми.

Користь і шкода від ортопедичних устілок: основні "за" і "проти"

Ортопеди переконані в користі ортопедичних устілок для дітей, їхньому лікувальному та профілактичному ефекті. Проте бувають ситуації, коли від таких виробів краще відмовитися. Відомо, що в перші дні використання ортопедичних вкладок для взуття, дитина (як і доросла людина) може відчувати незначний дискомфорт. Це відбувається через те, що анатомічно природне положення стопи може здаватися незвичним, створювати враження наявності стороннього предмету, що потрапив до взуття. Такі відчуття досить швидко минають, усе приходить до норми.

Проте, якщо устілки із супінатором для дитини виготовлені з неякісного матеріалу, не підходять за формою або розміром, не варто очікувати жодної користі від їхнього застосування. Таких виробів краще позбутися, оскільки їхня дія буде прямо протилежною очікуванням – біль, потертості та зниження цікавості до активних ігор і прогулянок.

Акція! Індивідуальні ортопедичні устілки "1+1" Prostopoo (2 пари)

Як правильно вибрати ортопедичні устілки для дитини?

Правильний вибір дитячої устілки із супінатором надзвичайно важливий, саме він визначає ефективність таких виробів із метою корекції деформацій або їхньої профілактики. Рекомендуємо звернути увагу на такі нюанси:

  • вкладка має ідеально збігатися за розміром зі стопою дитини.
  • для профілактики плоскостопості краще придбати м’які устілки, для корекції вроджених або набутих патологій – вироби із жорстких матеріалів, що довго триматимуть форму;
  • важливо своєчасно змінювати устілку відповідно до збільшення стопи дитини;
  • універсальність – краще обирати моделі устілок ортопедичних дитячих, що можна носити з будь-якою парою взуття;
  • краще купувати легкі та гнучкі устілки, що забезпечать стійке положення дитячої стопи;
  • устілки ортопедичні дитячі з полімерних матеріалів можна придбати для дитини старше 5 років, проте для постійного використання краще надати перевагу натуральним матеріалам. Для зими оптимальне рішення – устілки з вовни.

Як і скільки носити ортопедичні устілки?

Стопа дитини має формуватися під впливом різних опорних навантажень. Оптимальний період використання устілок, як і їхні характеристики має визначити лікар-ортопед. Дуже важливо своєчасно змінювати устілки відповідно до росту стопи дитини. Вважають, що максимальну ефективність застосування устілок досягають за умови постійного використання. Якщо дитина взуває "лікувальну" пару на півтори-дві години, ефект буде малопомітний.

З яким взуттям носити ортопедичні устілки?

Обираючи взуття, з яким можна носити лікувальні або профілактичні устілки дитячі, важливо виключити моделі взуття, що не забезпечує достатнього підтримання стоп. Влітку це – відкриті босоніжки та сабо, взимку – унти, валянки, уггі. Окрім цього, варто уникати взуття з плоскою підошвою. Оптимальна висота підбору – 2-4 см. Обов’язково зверніть увагу на матеріал підошви. Вона має бути щільною та гнучкою. Кращий матеріал верху – натуральна шкіра, замша, якісний текстиль.

Що краще: ортопедичне взуття чи устілки?

Профілактичні ортопедичні устілки дитячі забезпечують якісне підтримання й амортизацію стопи, запобігають розвитку плоскостопості. Такі вироби можна комбінувати з різним типами взуття. Задля того, щоби подбати про профілактику деформацій стоп у дитячому віці, варто потурбуватися про купівлю ортопедичного взуття, що сьогодні великими партіями надходить у продаж.

Таке взуття коштує дорожче за звичайне та потребує дуже ретельного підбору. Ортопеди впевнені, що ортопедичне взуття – не найкращий варіант для здорової стопи, адже воно часто обмежує її природну рухливість. Важливо розуміти, що більш універсальним і доступним способом профілактики плоскостопості є саме дитячі устілки із супінатором.

Чому ортопедичні устілки для дітей на замовлення – найкращий варіант?

Одним із найкращих, максимально безпечних і надійних способів профілактики, та, особливо, лікування плоскостопості, є дитячі ортопедичні індивідуальні устілки, зроблені на замовлення. Їх виготовляють із безпечних високоякісних матеріалів, такі устілки повністю повторюють форму стопи.

За наявності деформацій можна замовити виготовлення різних індивідуальних устілок ортопедичних для дітей – м’яких або каркасних, для зняття навантаження, підтримання поздовжнього склепіння та корекції вальгусної деформації. Такі вироби відповідають анатомічним особливостям стопи конкретної дитини, не створюють дискомфорту, зручні та максимально ефективні.

Індивідуальні устілки не виходячи з дому

Де купити дитячі ортопедичні устілки?

У магазині "Рідні Медтехніка" ви можете замовити виготовлення індивідуальних ортопедичних устілок для дітей або придбати готові вироби від кращих вітчизняних і закордонних виробників за демократичними цінами. Ми пропонуємо перевірену, безпечну високоякісну продукцію, забезпечимо оперативну доставку в усі регіони України.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд