Травма нирця: профілактика та реабілітація після травми шийного відділу хребта після пірнання на мілині

26.08.2024 11.10.2024
6
Переглядів: 6

Зміст:

Відпочинок на воді в не пристосованих для цього місцях може стати причиною надзвичайно небезпечного перелому шийних хребців під час пірнання. Кожного сезону до стаціонару потрапляють сотні людей, що отримали травму нирця, прогноз лікування якої далеко не завжди оптимістичний. Як запобігти травмі нирця? Розкажемо про правила першої допомоги, особливості реабілітації, а також – основи профілактики водних травм.

Комір "Філадельфія", Variteks 205

Профілактика

Травма нирця – це особливий різновид пошкодження, локалізованого в зоні шийних хребців. Формується перелом шийного хребця з пошкодженням спинного мозку, спричинений сильним ударом об дно водойми, каміння, колоди або виступи. Травма розвивається під час зіткнення голови людини з дном або іншою перешкодою. У ділянці шийного відділу формується різке та сильне згинання з розгинанням шиї, що призводить до руйнування хребців, їхнього зміщення та пошкодження спинномозкового каналу.

Такі травми є типовими під час пірнання на мілководді, у незнайомих і необладнаних місцях, де не виключені різного роду нерівності дна водоймища. Травма нирця може спричинити пошкодження, несумісні із життям.

Щоб запобігти небезпечним травмам, необхідно:

  • ретельно обирати водоймище для купання, надавати перевагу обладнаним пляжам і зонам відпочинку;
  • зберігати обережність, ніколи не пірнати, не знаючи особливостей дна;
  • пірнати головою вниз тільки в спеціально обладнаних зонах;
  • не купатися і не пірнати в нетверезому стані.

Відпочинок біля водоймища не завжди безпечний, отже, варто бути готовим до несподіванок, як фізично, так і психологічно. Зокрема, дуже важливо знати правила надання першої допомоги – адже помилки в перші хвилини та навіть секунди в разі травми нирця можуть коштувати постраждалому життя.

Бандаж для шиї – комір Шанца, Алком 3006

Перша допомога

Тривалість життя після отриманої травми нирця значною мірою визначають такі фактори:

  • наскільки сильно постраждав спинний мозок;
  • як швидко після отримання травми постраждалий отримав кваліфіковану медичну допомогу;
  • як проводилась операція.

Винятково важливе значення має наявність чинників, що ускладнюють стан пацієнта. Важливо пам’ятати: побачивши людину з травмою шиї, негайно потрібно викликати швидку допомогу. До приїзду швидкої не переміщайте людину та не дозволяйте їй рухатись.

Для надання першої допомоги в разі невдалого пірнання необхідно дотримуватися таких рекомендацій:

  1. Якщо постраждалий непритомний, його необхідно обережно, не травмуючи шию, витягти з води.
  2. Не можна повертати голову постраждалого, тягти його з води за волосся. Постраждалого треба підхопити під пахви, повернути до себе спиною, притулити до стегна та транспортувати до берега.
  3. На березі необхідно очистити порожнину рота й носа від піску.
  4. Дуже важливо стежити за ритмом дихання та серцебиття.
  5. Будьте готові зробити непрямий масаж серця та штучне дихання, якщо ви маєте такі навички.
  6. Шию постраждалого необхідно тримати рівно. Положення голови можна зафіксувати за допомогою імпровізованих валиків (скрученого рулоном рушника, одягу).

Реабілітація

Травма нирця – одна з найбільш небезпечних, адже, навіть найкраща реабілітація після перелому шийного хребця не гарантує повного відновлення, якщо відбулося пошкодження спинного мозку. Операція в разі пошкодження шийного відділу хребта має бути проведена в найближчі дванадцять годин після травмування. У гострому періоді лікарі проводять:

  • декомпресію спинного мозку;
  • видалення кісткових уламків;
  • накладення конструкції для фіксації хребців або протезування тіла хребця;
  • усунення нестабільності хребта, щоб створити умови для зрощення перелому та функціонування спинного мозку.

На етапі реабілітації після перелому шиї пацієнт потребує спеціальних ортопедичних засобів, що забезпечують стабільне положення шийного відділу хребта – шийних ортезів, що поділяються за ступенем жорсткості.

У каталозі інтернет-магазину "Рідні Медтехніка" широко представлені бандажі для шийного відділу – сертифікована продукція від провідних виробників ортопедичних аксесуарів. У наявності різні типи виробів для реабілітації після травми шийного відділу хребта для дітей і дорослих – жорсткі, середньої жорсткості та м’які. Ось декілька прикладів.

  • Комір "Філадельфія" від Variteks – забезпечує жорстку фіксацію положення підборіддя та підтримання потиличної частини голови. Виріб, необхідний для прискорення реабілітації шийного відділу хребта, відмінно прилягає до тіла та забезпечує доступ повітря. Ортез доступний у різних розмірах.
  • Бандаж для шиї – комір Шанца від Алком – забезпечує помірну фіксацію шийного відділу, захищає хребет від зміщень, допомагає позбутися асиметричного скорочення м’язів.
  • Шийний бандаж – комір Філадельфія (Ottobock) – рознімний тримач для голови, посилений жорсткими вставками, з отвором для трахеостомічної трубки.

Комір "Філадельфія", жорсткий Ottobock Philadelphia 50C40

У нашому інтернет-магазині "Рідні Медтехніка" ви можете замовити різноманітні товари для догляду за пацієнтами в післяопераційний період – за демократичними цінами, з доставкою по Україні.

Коментарі
Залиште свій коментар
Ваша електронна адреса не буде опублікована

0 800 500 128

*безкоштовні дзвінки по Україні

Графік роботи call-центру:

8:00-20:00 пн-нд