Зміст:
- Що таке вітамін K?
- Біологічна роль вітаміну K
- Джерела вітаміну K
- У яких продуктах міститься вітамін K?
- Дефіцит вітаміну K: симптоми, причини, наслідки
- Надлишок вітаміну K: як його визначити та на які наслідки чекати?
- Рекомендації щодо вживання вітаміну K
- Добова норма вітаміну K
- Потреба у вітаміні K у різних вікових груп
- Взаємодія з іншими вітамінами та лікувальними препаратами
Серед величезного переліку біоактивних речовин вітамін K і сьогодні залишається найменш відомим. Що таке вітамін K? Які функції вітаміну К? Чим загрожує його дефіцит або надлишок вітаміну К в організмі? Як, у разі необхідності, відновити його баланс?
Що таке вітамін K?
Вітамін K належить до категорії жиророзчинних, як і вітаміни A, D або E. Він є в декількох різних формах. Основні його різновиди:
- філохінон (вітамін K1) – міститься в рослинах;
- менахінон (вітамін K2) – присутній у продуктах тваринного походження, а також його синтезує мікрофлора кишківника. Вважають, що K2 є значно активнішим від K1.
Вітамін K2 має декілька природних форм. Це менахінони – 4, 5, 6, 7 та 13, що мають спільні біохімічні властивості, проте відрізняються за активністю засвоєння в кишківнику. Найбільш досліджені форми менахінон 4 та 7.
Біологічна роль вітаміну K
Ви будете здивовані, коли дізнаєтесь, що вітамін K – це надзвичайно важлива сполука, що контролює досить серйозні процеси в організмі. Саме так, роль вітаміну K в організмі дуже важлива, адже він:
- регулює правильне засвоєння кальцію, забезпечуючи синтез особливих білкових сполук – матриксного Gla-протеїну й остеокальцину. Gla-протеїн кальцій, який отримують із їжі або біодобавок, не накопичується в судинах, він бере участь у відбудові та зміцненні кісткової тканини. Остеокальцин водночас здійснює зв’язування кальцію в кістках, підтримує їхню щільність, запобігає розвитку остеопорозу;
- підтримує в здоровому стані серце та судини. Такий ефект можливий завдяки контролю засвоєння кальцію. Саме цей, дуже важливий і корисний мінерал, у разі неправильного розподілу в організмі, може осідати на стінках судин у складі атеросклеротичних бляшок. Дослідження довели, що за умов достатнього надходження вітаміну K2, знижується ризик ішемічної хвороби серця;
- контролює процеси згортання крові. Вітамін K бере участь у процесах модифікації білків, що впливають на згортання крові. Його брак спричиняє зниження протромбіну та збільшує інтервал часу згортання крові;
- необхідний для підтримання здоров’я нервової системи та головного мозку. Оскільки вітамін K бере участь у синтезі особливих ліпідів, що входять до складу мембран нервових клітин та оболонок нервових волокон, він уповільнює вікові негативні зміни в діяльності нервової системи та сприяє повноцінному функціонуванню головного мозку;
- підвищення рівня вироблення інсуліну. Доведено, що остеокальцин, про який ми щойно згадували, потрібен не лише кісткам. Крім цього, він має вплив на клітини підшлункової залози та сприяє росту вироблення інсуліну;
- має протизапальні властивості. Зокрема, знижує інтенсивність запальних процесів у разі ревматоїдного артриту;
- здійснює вплив на імунітет. Упродовж останніх років з’являється все більше інформації щодо імуномодулювальних властивостей вітаміну К. Окрім цього, встановлено, що вітамін K2 робить свій вклад у захист нервових клітин від окислювального пошкодження.
Джерела вітаміну K
Зазвичай здоровій людині не загрожує тотальний авітаміноз вітаміну K. Адже ця органічна сполука, не лише засвоюється з їжі, але й синтезується в організмі людини.
У яких продуктах міститься вітамін K?
Вітамін K, про користь якого ми зазначили вище, можна отримати зі звичайних, досить поширених продуктів, доступних кожному.
- Натто – ферментовані соєві боби, листову капусту браунколь, петрушку, морські водорості, ріпу, зелений чай можна вважати справжніми рекордсменами. Ці продукти містять понад 500 мкг вітаміну К на 100 г порції.
- Досить високий вміст вітаміну K виявлено в броколі, відвареній брюссельській і цвітній капусті, салатному цикорію, вареній сочевиці, бобах мунг, соєвих бобах та яловичій печінці. Його вміст у цих продуктах – на рівні від 100 до 500 мкг на 100 грамів продукту.
- Середні показники за вмістом вітаміну K – у відварній спаржі й капусті, сирій селері, зеленій цибулі та зелених томатах, бамії, зелених яблуках, фісташках, соєвій олії, вівсяних пластівцях, курячій та свинячій печінці. Ці продукти містять від 25 до 100 мкг на 100 г ваги.
Проте, важливо взяти до уваги декілька нюансів. По-перше, із загального вмісту організм здатен засвоїти всього 20 % корисного вітаміну. Підвищити його біодоступність допомагає термічна обробка. Наприклад, приготування продуктів у мікрохвильовій печі підвищує рівень засвоєння вітаміну K до 30 %.
Проте, це ще не всі перешкоди. Навіть за умови достатнього споживання продуктів, багатих на вітамін K, для його засвоєння необхідні жири. Отже, корисні овочеві салати варто заправити невеликою кількістю оливкової олії.
Дефіцит вітаміну K: симптоми, причини, наслідки
Переважна частина добової потреби у вітаміні K задовольняють нутрієнти, що синтезується кишковою мікрофлорою, а решта надходить із харчування. Оскільки дефіцит цього вітаміну трапляється не надто часто, його вміст, зазвичай, не оцінюють під час проведення аналізів. Ось лише декілька цікавих фактів щодо оцінювання наявності вітаміну K.
- Єдиний клінічно вагомий показник, який має стосунок до вітаміну K, це протромбіновий час – час згортання крові. Проте сьогодні не виявлено прямої залежності між протромбіновим часом і споживанням вітаміну K. Це означає, що така залежність може мати складніший характер.
- Зазвичай у здорової людини концентрація філохінону в плазмі натщесерце тримається в межах 0,29-2,62 нмоль/л. Проте поки що невідомо, чи можна застосовувати ці значення для кількісного оцінювання статусу вітаміну K.
- У людей, що мають концентрацію філохінону нижче нормального діапазону, часто немає клінічних ознак дефіциту вітаміну K.
Дефіцит вітаміну K може виникнути в разі:
- серйозних захворювань кишківника та печінки;
- лікування антибіотиками;
- застосування антикоагулянтів і протисудомних препаратів;
- дотримання суворих монодієт, відмови від споживання будь-яких, зокрема рослинних жирів.
Окрім цього, підвищений ризик дефіциту вітаміну K спостерігають в осіб, що страждають на синдром мальабсорбції, муковісцидоз, хронічний панкреатит, а також – після серйозного хірургічного втручання.
Найбільш поширені ознаки нестачі вітаміну K:
- аномально низький рівень згортання крові та пов’язані з ним кровотечі, а також небезпечні для життя, геморагічні захворювання в новонароджених;
- тривале загоєння ран;
- у жінок тривалі менструації;
- схильність до утворення синців;
- кальцифікація кровоносних судин;
- вразливість до інфекцій;
- кровоточивість слизових оболонок;
- діарея.
Новонароджені немовлята зазнають підвищеного ризику дефіциту вітаміну K. Для занепокоєння із цього приводу є кілька вагомих підстав:
- в грудному молоці досить низький вміст вітаміну K;
- ця сполука лише в мінімальній кількості надходить до плоду через плаценту з материнського організму;
- організм новонародженої дитини не синтезує вітамін K2 протягом перших днів життя.
Втім, не варто забувати, що печінка малюка не може ефективно впоратися із цим вітаміном.
Під час діагностики дефіциту вітамінів рекомендують зробити загальний аналіз крові та провести коагулограму. Спеціаліст звертає увагу на загальний час згортання крові. У нормі цей показник дорівнює 11-16 с. Лікування проводять стаціонарно або амбулаторно.
Надлишок вітаміну K: як його визначити та на які наслідки чекати?
Передозування вітаміну K – не надто поширене явище, оскільки він надходить із їжею, синтезується бактеріями та виводиться в природний спосіб. Проте, якщо почати приймати синтетичні харчові добавки, які містять вітамін K, без попередньої консультації з лікарем, виникає ризик отримати неприємні наслідки.
Вітамін, що накопичується в організмі, може бути токсичним і призводити до надмірної в’язкості крові. А це, зокрема, загрожує утворенням тромбів, появою атеросклерозу та тромбофлебіту. У дітей може розвинутися гемолітична анемія.
Про передозування вітаміну K свідчать такі симптоми:
- надмірне потовиділення;
- відчуття жару;
- анемія;
- болі в серці;
- дисфункція печінки;
- гемоліз – розпад кров’яних тілець;
- у немовлят – жовтуха новонароджених та ураження тканин головного мозку.
Рекомендації щодо вживання вітаміну K
Звісно, для організму значно краще, якщо ви маєте можливість підтримувати оптимальний баланс вітамінів і мінералів виключно в природний спосіб, завдяки різноманітному харчуванню. Проте, засвоєння вітаміну K має декілька особливостей.
- До 80 % нутрієнту, що засвоює організм – це філохонін у вільній формі.
- У рослинних продуктах філохінон пов’язаний із хлоропластами, тому він засвоюється гірше, ніж з олій і харчових добавок. Ситуацію покращує додавання до овочів рослинної олії.
- Велике значення для засвоєння має термічна обробка продуктів. Найбільше вітаміну зберігають овочі, відварені на пару.
- Навіть харчові добавки, що містять вітамін K, рекомендують споживати разом із їжею, подбавши, щоб страви містили невелику кількість рослинної олії.
- Рослинні олії також є джерелом постачання вітаміну K. Найбільше його в соєвій, ріпаковій та оливковій олії.
Добова норма вітаміну K
Добова норма споживання вітаміну K за рекомендаціями лікарів складає 1 мкг на один кілограм маси тіла. Така доза базується на кількості вітаміну, необхідній для синтезу речовин, що впливають на згортання крові. Доведено, що накопичення вітаміну в серці, підшлунковій залозі, нирках, легенях та аорті відбувається лише за умов надходження його в підвищеній кількості. Тому рекомендована сьогодні норма споживання вітаміну K в день достатня тільки для підтримання функції згортання крові.
Потреба у вітаміні K у різних вікових груп
Потреба у вітаміні K помітно відрізняється в дітей і дорослих, жінок і чоловіків.
До вашої уваги – норми споживання вітаміну K залежно від віку, статі та фізіологічного стану.
Вік, стать, фізіологічний стан | Норма споживання вітаміну K, мкг |
Немовлята до 6 місяців | 2,0 |
Діти від 7 місяців до одного року | 2,5 |
Діти від 1 до 3 років | 30 |
Діти від 4 до 8 років | 55 |
Діти від 9 до 13 років | 60 |
Дівчата від 14 до 18 років | 75 |
Хлопці від 14 до 18 років | 75 |
Жінки старші 19 років | 90 |
Жінки в період вагітності та лактації старші 19 років | 90 |
Жінки в період вагітності та лактації до 19 років | 75 |
Чоловіки від 19 років | 120 |
Доза для певних форм вітаміну має бути скоригована з урахуванням їхнього періоду напіврозпаду. Окрім того, кишкове всмоктування не є однаковим для різних форм вітаміну. Поглинання філохінону досягає лише 15 % від кількості, отриманої з їжі, тоді, як вітамін K2 засвоюється майже в повному обсязі. Пероральне надходження тієї ж кількості синтетичного вітаміну K1 та натурального МК-7, виділеного із сої, призводить до збільшення майже до 10 разів концентрації вітаміну в сироватці крові – у порівнянні з філохоніном.
Взаємодія з іншими вітамінами та лікувальними препаратами
Якщо ваш лікар рекомендує харчові добавки на основі вітаміну K, надзвичайно важливо ретельно дотримуватися рекомендацій щодо його вживання. Це стосується не лише оптимальної дози, але й сумісності вітаміну з іншими нутрієнтами та ліками.
- Найчастіше вітамін K приймають разом з D3, оскільки саме так вони працюють ефективніше. Вітамін D3 нормалізує концентрацію білка, необхідного для підтримання стабільної структури кісткової тканини. Він покращує засвоєння кальцію, а вітамін K забезпечує оптимальне розподілення кальцію в організмі.
- Доповнюючи прийом вітаміну K вживанням харчових добавок із кальцієм, можна збільшити мінеральну щільність кісток поперекового відділу хребта та запобігти утворенню бляшок у судинах.
- Оптимальний варіант – поєднати вживання вітамінів D і К2 з магнієм, який активує дію вітаміну D та покращить його засвоєння організмом.
- Вітамін К, що підтримує здоров’я серця та запобігає кальцифікації судин, добре поєднується з Омега 3. Ці речовини більш ефективні в комплексі, ніж окремо.
Окрім цього, вітамін К добре поєднується із цинком, але абсолютно ніяк не впливає на вживання заліза. Тож важливо взяти до уваги рекомендації лікаря щодо вживання вітаміну, який міститься в різних типах лікувальних препаратів.
У нашому інтернет-магазині представлений відмінний вибір харчових добавок і вітамінних комплексів на основі вітаміну К. Ми пропонуємо виключно високоякісну продукцію провідних компаній, яка проходить багаторівневий контроль на всіх етапах виробництва та цілком відповідає світовим стандартам. У нашому каталозі ви можете обрати:
- Вітамін К2 в капсулах від бренда Solgar – високоякісна харчова біодобавка, до складу якої входить активна форма вітаміну K2, що сприяє оптимальному розподіленню кальцію в організмі, стабілізації роботи шлунково-кишкового тракту, запобігає розвитку остеопорозу та сприяє регенерації тканин.
- Вітамін Д3 5000 МО + К2 бренда Perla Helsa – добавка, яка має комплексний вплив на здоров’я. Вітамін D3 покращить стан кісток, зубів і м’язів, нервової системи та сну, шкіри та волосся і загалом допоможе зміцнити імунітет. А вітамін К2 посприяє активації білків, які спрямовують кальцій у білки й не дають йому відкладатися у судинах та органах.
- Дейлі тотал ван із залізом американського бренда Country Life – у складі БАДа повний спектр травних ферментів, вітаміни А, С, D, Е і К, групи В, різноманітні мінерали та мікроелементи. Комплекс розроблено для зміцнення здоров'я, особливо підходить для людей із проблемною шкірою.
Усі ці, а також багато інших харчових добавок з оптимальним вмістом вітаміну К завжди можна замовити онлайн за найкращими цінами, з доставкою по Україні. Ми пропонуємо виключно оригінальну продукцію відомих виробників. Отже, замовляючи продукти з нашого каталогу, ви отримуєте 100 % захист від шахрайства та підробок. У нашому каталозі ви знайдете високоякісну продукцію, щоби подбати про своє здоров’я та якість життя.
Пам’ятайте, що вітамін К надзвичайно важливий для здоров’я. Його дефіцит, як і гіпервітаміноз вітаміну К однаково шкідливі. Не займайтесь самолікуванням, дотримуйтеся рекомендованих доз і правил вживання вітамінних комплексів. Подбайте про збалансований раціон, їжте більше овочів і фруктів, багатих на вітаміни та мінерали, необхідні для відмінного самопочуття. Бережіть себе та близьких і будьте здорові!